TOP tým poprvé na setkání evropských mládežnických organizací EPP

Ve dnech 15. – 18. prosince proběhlo v Helsinkách setkání evropských mládežnických organizací sdružených pod Evropskou stranou lidovou (Youth of the European People´s Party /YEPP/). Pro TOP tým se jednalo o setkání zásadní. Šlo totiž o premiérové pozvání na pravidelná zasedání Rady YEPPu, čímž bylo započato oficiální zahájení procesu k zisku plného členství TOP týmu v YEPP.

„K plnému členství nás čeká ještě poměrně dlouhá cesta, ale nesmírně si vážíme možnosti představit zde TOP tým dalším mládežnickým organizacím z celé Evropy a navázat s nimi do budoucna užší kontakt a spolupráci. Je to pro nás další velký krok vpřed,“ říká Petr Kučera, vyslaný delegát a místopředseda pražského TOP týmu. Místopředseda Kučera představil náš spolek nejdříve na jednání Výkonné rady YEPPu a následně také na širším plénu organizace.

Hlavní tématem setkání zástupců mládežnických organizací Evropské strany lidové (EPP) byla diskuze týkající se “Building Common EU Security and Energy Policy”. Na konci třídenního setkání byla schválena Podrobná zpráva (Whitepaper) s konkrétními návrhy v reakci na aktuální dění v Evropě.

V rámci zasedání byl také zformulován (Mladými křesťanskými demokraty) otevřený dopis předsedovi Evropské komise Jeanu Claude Junckerovi, jehož znění podpořilo 26 mládežnických organizací Evropské lidové strany, které nesouhlasí s relativizací komunismu a totalitarismu reprezentovaný Fidelem Castrem. „Bez sebemenšího zaváhání jsme se přidali a podepsali tento otevřený dopis. Nemůžeme zapomenout, že Fidel Castro podpořil Sovětský svaz a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ doplnil Kučera.

YEPP je organizace složená z téměř 60 středopravicových mládežnických politických sdružení z téměř 40 evropských států. Byla založena v roce 1997 v rámci struktury EPP a v současné době se jedná o největší politickou mládežnickou organizaci v Evropě.

Stálými členy YEPPu je například německá Junge Union, francouzská Jeunes Républicains, švýcarští  křestanští demokraté (Junge Christlichdemokratische Volkspartei der Schweiz), maďarští Fidelitas nebo Mladí křesťanští demokraté z ČR.

Premiérová účast zástupce TOP týmu na zasedání YEPPu se uskutečnila i díky finanční a administrativní podpoře od TOPAZ, think-thanku TOP 09, kterému tímto ještě jednou děkujeme za spolupráci.

http://toptym.cz/top-tym-poprve-na-setkani-evropskych-mladeznickych-organizaci-epp/