IC Štúrova obdrželo výpověď z pronajatých prostor. Má Praha 4 i nadále zachovat dosavadní počet informačních center a hledat pro IC Štúrova nové místo? (Tučňák)

Pokud si chce občan Prahy 4 zajistit výpis z obchodního, živnostenského a dalších rejstříků, může zajít na poštu, nebo využít jednu z pěti poboček – informačních center (IC) – úřadu největší pražské městské části. Občané je mohou využít také pro ověřování pravosti podpisů a listin, vybírání poplatků za psy, jako podatelnu nebo pro efektivnější komunikaci s radnicí.

IC na území Prahy 4 najdeme v Braníku, Krči, ve Lhotce a Spořilově a poslední na rozhraní Nuslí a Podolí. Můžeme spekulovat o lepším umístění IC, jelikož to aktuální je poměrně rovnoměrné, protože právě díky těmto pobočkám nemusí obyvatelé často cestovat do hlavního sídla radnice.

IC Štúrova najdeme v dolní části jednoho z největších sídlišť v Praze 4, které bylo postaveno na přelomu 60. a 70. let pro asi 13 000 obyvatel, na sídlišti Krč. Objevují se hlasy o jeho malé využitelnosti, možná i vinou toho, že se nachází nedaleko pobočky pošty. Jeho poloha v rámci infrastruktury sídliště opravdu není šťastná, dalo by se uvažovat o přesunu více do střední části.

Přesun by se měl využít hlavně pro zamyšlení, zda IC svojí náplní splňují účel bližšího a přístupnějšího úřadu? Nabízí se příklad lepší otevírací doby (mít otevřeno od 7.30 hod., nemít od 8 do 18 hodin jen 2x v týdnu ve všech IC a v pátek jen do 13 hod.), efektivnější propagace událostí a akcí pořádaných na území Prahy 4, nebo informovanosti o chystaných záměrech radnice.

Petr Kučera, zastupitel Prahy 4, TOP 09

Zdroj: http://praha4.cz/file/tYk1/Tucnak-cerven-2014.pdf